söndag 27 februari 2011

Pizzabak i en Norrahammar No 0

Var på inflyttningsfest hos ett par vänner i helgen och fick god hemmagjord pizza. Det mysiga var att vi bakade i deras gamla vedeldade ugn  "Norrahammar No 0".  Den hade städats ur och putsats upp och var nu fullt funktionsduglig, som pizzaugn istället för till brödbak =)


Själva bakningen skedde i övre luckan och vedklabbarna lades inunder.. Tyvärr var bakstenen inte i så gott skick, men det gick utmärkt att baka på en vanlig ugnsplåt.

Pizzorna bakade vi av egenhändigt gjord deg. Alla kavlade ut sina egna pizzor och fick välja pålägg själva. ..smakade helt fantastiskt gott och blev sådär tunna och lite knapriga.. Den bästa pizzan var den med tomatsås, ost, skinka, gul lök, bananer och jordnötter...

Jag vet inte vilket deg-recept vi använde, men Leilas pizzadeg på recept.nu verkar vara samma. Det viktigaste är att degen är smidig och elastisk när man bakar ut den.


Lite kort om järnspisen:















Just denna spisen är som sagt tillverkad av Norrahammars bruk och märkt No 0. Norrahammar var bara en av flera tillverkare av järnspisar i Sverige från slutet av 1800 och framåt. Bland de övriga största tillverkarna fanns Ankarsrum, Klafreström, Näfveqvarn och Husqvarna vapenfabrik, men även flera mindre bruk tillverkade järnspisar.

Läser mig till att det är svårt att göra någon exakt datering av järnspisar, eftersom somliga spismodeller tillverkades under flera decennier. Några ledtrådar som  verkar gällande är dock att spisar från senare hälften av 1800-talet ofta är rikt dekorerade, medan jugendslingorna dök upp på tidigt 1900-tal. Under 1920-talets senare hälft kom emaljeringen, men hade sin storhetstid kom först på 1930-1940-talet.

Järnspisen kallas ofta för husets hjärta ♥ eftersom den värmde upp huset och var placerad i husets mittpunkt, köket.

Bruno Mathsson´s stolar

Var på EM och tittade igår. Gick förbi den här stolen och fastnade.. Stolen som har det futuristiska namnet "Jetson 70" är designad av Bruno Mathsson 1969.


En armstödslös förlaga med samma namn kom redan 1966, men lancerades i nuvarande utförande vid nordiska galleriet -69 och tillverkas fortfarande. Säljes av EM för ca 19.000Kr.

Vid ett bord i montern låg också ett ex. av en uppsats i konstvetensskap om Bruno Mathsson, av Karl-Gustav Gester 1986. Passade på att läsa på lite om Jetson-stolen och ta lite bilder ur uppsatsen, som visade en mängd olika möbler av Bruno Mathsson; bla bordet "Superelips" från 1964 och stolen "Karin" från 1969 som döpts efter hans fru, Karin Swärd.



"Pernilla" är antagligen den stol som gjorde Bruno Mathsson mest känd. Den tillkom i olika utföranden under 1944-45, som vilstol och liggstol / med eller utan fotpall. Just sitsen i sadelgjord, skapade Bruno redan på en tidigare stol, "Gräshoppan" för Värnamo lasarett 1931.
Märkningen som finns på originalstolen Pernilla: