onsdag 15 december 2010

Proletärstjärnorna i mitt fönster..

Jag har fyndat två sjuuddiga stjärnor i gulröd som de kallar färgen på dessa adventsstjärnor med ursprung från 1940-talet. Mina stjärnor är inte orginal från 40-talet (orginalet hade utstansade stjärnor i pappret, ej målade stjärnor som på dessa) utan de är troligen från 1970-talet, se bild från utställning vid Göteborgs Stadsmuseum: http://carlotta.gotlib.goteborg.se/pls/carlotta/VisaObjekt?pin_objMasidn=20212

Den här typen av adventsstjärnor, i papp och hopfällbara, var vanliga bland arbetarna under 1940-talet´s bistra tider och kallades därav "Proletärstjärnan".., men fick senare namnet "Tindra kristall". HM´s Erling Persson och Björn Wennberg uppfann konstruktionen som var en förenkling av de stjärnor som tillverkades av det Tyska företaget Herrnhuter Sterne Gmbh.
Det ger mig en lite speciell känsla att hänga upp stjärnor som lyste upp mörkret i var arbetares hem under efterkrigstiden ..en slags symbol för en ljus framtid? ..och så är de fina och har rätt färg, för orange det gillar jag!

Läs mer om olika adventsstjärnor på http://adventsstjarna.blogspot.com/