tisdag 24 maj 2011

Galonpallen..

I stugan hos min mormor och morfar fanns en köksmöbel i röd galonklädsel. Det var en hel grupp med ett rektangulärt bord, fyra stolar och en pall. Benen var av stålrör och bordsskivan liknade perstorps virrvarr. Möbeln var säkert inköpt på 1950-talet, men levde kvar i stugan fram till 90-talet. Minns köttbullsmiddagar och morfars frukost på anjovis..

Idag finns inte mer än en pall kvar.. Hittade den i garaget häromdagen, där den stod nedfläckad av färg i olika kulörer. Jag fick veta att Pallen hade överlevt eftersom den har haft en funktion, som målarpall. ..Tittar närmare och mycket riktigt.. Pallens sits utgör en makaber palett av de olika färgerna stugan har haft genom åren.


Före

Jag hade inga större förhoppningar, men började skrapa lite på färgen. Den gick bort! (motvilligt, men jag är envis). Ett par timmar senare var pallen ren och sken i sin forna glas (sken gjorde den mest för att jag smörjde in den med fett eftersom galonen tenderade att torka av min behandling med T-röd...:)).

Rengörningen tog tyvärr också fram skavankerna; som skärmärken i galonen, att en mutter saknas i fästet av sitsen och att pallen är lite rostig undertill.. men den är fin ändå och står nu i mitt kök =)

Efter

Och så en bild på en komplett möbel som jag surfade fram på nätet. Den är liknande, men inte exakt som min mormor & morfars, som troligen var lite yngre (tror den på bilden är 1940-tal) och mormor & morfars möbel hade lite rakare form, gråa ben och vita kantband. ..Men den röda soffan på den här bilden, den skulle jag bra gärna vilja ha =)