måndag 14 mars 2011

Renovera inte igen gamla ventiler !

Var med om något tråkigt som jag känner att också andra kan råka ut för. Skriver därför ett inlägg, som en varning till mina bloggvänner..

Jag renoverade hemma hos mig. Gjorde lite olika arbeten i olika rum, med det genomgående syftet att få lägenheten lite fräshare. Det innebar mestadels, målningsarbete med hinkvis av vit färg... Till saken hör att i alla rum fanns gamla ventiler från tiden då huset byggdes, år 1949. De var riktigt äckliga och behövde göras något åt. Det syntes att de inte var rensade på länge (fick senare veta att det var 20år sedan...).

Vad jag gjorde sedan var dumt och kanske lite oövertänkt, men jag målade ventilerna rätt av. Och resultatet var, vilket då inte bekom mig, att jag hade målat igen luckorna. Viktigare var, att i badrum, vardagsrum och sovrum var det vitt och fint. Jag hade nämligen antagit, att eftersom ventilerna var såpass äckliga så måste det betyda att de inte använts.. Vad jag borde ha gjort (förutom att kolla upp sanningen, i det jag antagit), var att ha tagit loss luckan och målat den separat. Men det kändes för omständigt just då... Till råka på allt så spacklade jag på ett rejält lager med spackel runt om kanterna, eftersom de var så ojämna.. ja, du vet..

En efterbild på gallret i badrummet och så gallret i vardagsrummet, som jag faktiskt slapp åtgärda:När så väl en ventilationsgubbe dök upp hos mig ett par år senare, sa han att det där får du göra om och göra rätt ..om du ska få rensat ventilationen. Jag som bostadsrättsinnehavare hade visst en skyldighet att hålla mig informerad om reglerna kring ventilation.. Min bostadsrättsförening gick längre och hotade med att riva ner allt och att jag själv skulle stå för kostnaden för skadorna. Det var badrumsventilationen som var värst, sa man och lät mig åtminstone slippa åtgärda de två andra rummen..

Allt slutade ändå gott och att åtgärda det hela visade sig inte ta mig mer än några timmars arbete. Till sist monterade jag också ner ventilationsgallren, så att de riktigt skulle komma åt och inte klaga... Värre var det för några grannar som hade byggt in hela ventilationen genom att sänka taket.. Det var bara att göra om och blev säkert dyrt!

1 kommentar:

  1. Ojoj, en igenspacklad/målad ventil ter sig ju som ett minimalt problem om man jämför med grannens tabbe. Hoppas ventilerna aldrig byts ut, de är ju så otroligt snygga!

    SvaraRadera