tisdag 4 januari 2011

Stapelbara ljusstakar, lysande rymdraketer...

De här häftiga ljusstakarna sprang jag på för flera år sedan på en loppmarknad i södra sverige. Liknande modeller har nytillverkats och sålts i Sverige under senare år, men just dessa känns som ett orginal. Någon som vet/kan bekräfta?

Jag har sökt efter svar på vad detta är för ljusstakar, men det går trögt så tänkte att detta var ett bra sätt att få svar på frågan. Vill gärna veta designer och årtal, tillverkare, i vilket land mm...

Ljusstakarna är helgjutna i lättmetall och målade i svart. De är avsedda för små ljus, med 4st ljushållare. I mitten, underill finns en tapp som passar i samtliga ljushållare och ger funktionen och möjligheten att stapla ljusstakarna på flera olika sätt (se nedan). De liknar en raket i formen så misstänker att de är designade under "rymdromantiken" på 1960-talet.Nyströms Nr 200/65

Har hittat handtagen till lådorna i mitt kök, ett funkiskök (1920-1960) från 1949. Har skåpregel på de andra skåpen så då är Nyströms Nr 200/65 ett prefekt match:)

Hade sett handtagen i en bok om funkishus och letade sedan hos alla de större företagen som säljer byggnadsvård, men där var de dyra.. Letade vidare och hittade den billigare hos en anikhandel som säljer ett urval av byggnadsvård via nätet. Beställda nu och väntar ivrigt på att handtagen ska dimpa ner i brevinkastet =)


Såhär hoppas jag att det ska se ut i mitt kök sen :)
3,0x16 enspårig med rundat huvud är skruv som passar till beslagen, både till Nyströms Nr 200/65 och till skåpregel