torsdag 17 februari 2011

Ett museum i vårt museum..

Idag var jag på museum i Vänersborg, där de bjuder på fritt inträde och har fina gamla samlingar av framförallt fåglar. Jag som kanske inte är någon fågelskådare, men tycker mig vara historieintresserad och en person som uppskattar äldre ting, fann mig dock en smula rastlös bland hyllorna och gick ganska raskt igenom.

Vid slutet av besöket kom vi till den gamla vaktmästarbostaden och tänk, där fastnade jag... Nyfiken på de gamla tingen från vaktmästarens vardag.

Insåg där och då att de enkla tingen från vardagen, säger mig mer än allsköns vackra porslinsvaser från när och fjärran.. Det var samma reaktion när jag besökte Paris och gick på Louvren, men där höll jag ut längre och lessnade först efter ca 4 timmar..

Det allra bästa med dagens museibesök var att inne i Vänersborgs museum, i vaktmästarens bostad fanns en tidningskorg och där hittade jag en Allers som jag blev sittandes att bläddra i... Det fanns ett museum, inne i museumet och jag och min mamma hade plötsligt saker att relatera till och prata kring, med syskonbarnen som var med... Det blev ett bra besök =)


Tog lite detaljbilder på interiören i Vänersborgs museum också, för det är en vacker och pampig byggnad :
Ps. om du söker efter information om ett antikt föremål så har Kulturlagret mycket information i sin databas. Citerar deras hemsida: "I byggnaden, som uppfördes för sitt ändamål 1987, förvaras i dag de föremål, arkiv, bildarkiv och bibliotek som samlats av Vänersborgs museum och Regionmuseum Västra Götaland (f.d. Älvsborgs länsmuseum). I de totalt åtta magasinen finner man omkring 300.000 föremål, 1.3 miljoner bilder, enskilda arkiv, topografiska arkiv, fornlämningsregister och ett bibliotek med närmare 50.000 volymer"