lördag 19 februari 2011

En första kik in i garderoben..

När jag var riktigt liten faschinerades jag enormt av en låda med utklädningskläder som min mamma samlat sina avlagda kläder i.

..senare på estrader i skolan, var jag vågad och klädde mig i diverse utstyrslar oavsett vad övriga klasskamrater bar (ja det var ju kutym att klä sig lika, så ni kan tänka er..). Jag ville egentligen inte sticka ut och var ganska blyg som barn, men kreativiteten som flödade fram när utklädningslådan öppnades var överväldigande.. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att bära mina enormt udda kreationer.

Dagligdags kunde jag däremot nöja mig med ärvda kollegetröjor från min äldre bror och såg ut som en pojke långt upp till tonåren..

Väl i tonåren fick jag upp ögonen för min mammas garderob på riktigt och faschinerades av alla vackra, stilfulla kläder. ..för hon hade bra smak min mamma och stolt var jag över henne (ja, nu med). Hon köpte plagg under resor, bar mycket postish under 70-talet och vilka kvinnliga italienska skor..

Nu som vuxen, i lagom storlek för att komma i mammas kläder, har jag ärvt mycket i hennes dåvarande garderob och även andra släktingars garderober. Det är en otrolig känsla att bära sin mosters prickiga orginal 50-tals klänning på en rockabillyfest eller klä upp mig som bröllopsgäst i mammas grönfärgade bröllopsdräkt i brockad. ..och min kavaljer bar en slips i samma tyg som jag sydde av en restbit.

Efter hand som intresset för kläder har intensifierats har jag även köpt mycket second hand. Jag har förstått att det som driver mig är en kombination av att skapa en unik samling av kläder, men jag faschineras lika mycket av hur god kvalité och välsydda kläderna var förr, lär mig mer om dess ursprung, design mm och sparar på minnena från de personer jag köpt kläderna av och berättar gärna historien vidare för de nya människor jag möter. Mina kläder blir inte bara ett ytligt ting, utan ett samtalsämne och en vandringshistoria..

Att hitta bra tillfällen att bära de riktigt udda plaggen är desto svårare... och eftersom jag inte är så vågad av mig, så blir tyvärr många plagg hängandes oburna. Vintage är kul hur som, för man blir glad av att titta in i garderoben =)