onsdag 19 januari 2011

Handsydda lampskärmar

Har varit i lampaffären och införskaffat en lampskärm. Kände till en affär som sålde lampskärmar från Armaturfabriken Atena i Sollebrunn, men trodde inte att jag skulle bli så såld att det skulle bli ett omedelbart köp. ..Är vanligtvis av den mer eftertänksamma sorten, som vill "tänka över och komma åter"..

En vacker och rejäl pjäs, som mäter 23cm i diameter och 48cm i höjd, stoltserar nu som skärm till min gamla IKEA-fot.

En bild ovanifrån också, så det finaste arbetet får synas =)

Läser på kvittot att "Atena strut vit" heter modellen och tycker att priset 399Kr inte var så farligt för ett riktigt hantverk - handsömnad med traditioner tillbaka till 1935. Betalar gärna lite mer för att låta traditioner leva vidare.. Tror min skärm är en modell från 1950-talet eftersom många lampor var strutformade då, men vet inte säkert.. Någon som vet?

...och så lite fler bilder, från fabriken bl.a..
 
Lite ögongodis :)


Fabriken i Sollebrunn


Ps. De gör lampskärmar till S-lampan också!


I ♥ textilsladd = sant

Idag bär det av till lampaffären med min mamma. Jag är egentligen smakrådet som följer med, men ska passa på att köpa kontakter och en lampskärm. Ska bli roligt! Extra roligt att det är en butik som säljer lampor, som nytillverkats i gammal stil. Ska försöka ta lite kort och lägga upp här.

Efter lamputflykten hoppas jag kunna få ordning på mina lampor. De har väntat länge på att någon ska bry sig om dem. Min Block lamp har fyllt 10 år och det ska firas med att byta ut plastsladden mot en fin brun textilsladd (precis som de nya har) och  IKEA-lampan ska få vit skärm, istället för den gulbrända..

Lamporna:

Gillar du också textilsladd, så har t.ex. Lampsladdar.se sladd som är färdigmonterad med kontakter eller så köper du på metervara via någon byggnadsvårdsfirma eller en välsorterad elfirma.