måndag 7 februari 2011

Vintagefyndarens checklista

Idag fick jag ett boktips som jag måste dela med mig av. ..För tipset verkar vara en bra bok för den som letar efter vintagekläder... ”Viva Vintage – Find it, buy it, wear it” heter boken som är skriven av Trudie Bamford. På engelska, av titeln att döma.


Boken innehåller bl.a. en käck checklista över vad man skall titta efter när man skall datera ett plagg. "De fyra C:na” heter checklistan och innehåller sålunda fyra viktiga punkter:

1. Cut – Allmänt utseende på plagget: Var sitter midjan, är den insvängd, är tyget skuret på skrå eller på bredden, hur lång är kjolen?
2. Construktion – Är det fodrat, vad har det för typ av sömmar, har det axelvaddar, har det dolda öppningar, känns det handsytt eller maskinsytt?
3. Cloth – Vad är det för typ av tyg: är det syntetiskt eller naturfiber, har det mönsterpass, är det tryckt eller vävt?
4. Clasps – Vad har plagget för fästanordningar: har det metall- eller plastdragkedja, har det synliga knappar, har det dolda knäppningar, har det hyskor och hakar?

Själva dateringen och huruvida kläderna bedöms tillhöra en viss tidsera, kan man också läsa sig till i boken.. =)


..och så en bild för att reta vintagenervenPs. Ett annat boktips, av en svensk författare, är Vintage av Marie Birde. Marie från bl.a. STIL i P1, skriver om modet genom tiderna, kända designers, märken och om stilikonerna som har burit de historiska plaggen genom tiderna.. En stilguide till vintagemode - en bok att bläddra i, med många fina bilder.. men också mycket bra information om hur man handlar vintage..