måndag 17 januari 2011

Nagelljusstake modell S22

Öppnade ett paket idag, poststämplat "Deutchland"..  =))


Allt började med ett inlägg här i bloggen, med en enkel fråga om en ljusstake som jag har haft i flera år och alltid undrat vad det är för något.. Ett svar jag fick av en läsare, väckte min nyfikenhet.. Hon tyckte att min ljusstake såg ut som en nagelljusstake. Jag, som inte hade den blekaste aning vad detta var för något, surfade som en tok under en dag för att få så mycket information som möjligt om "nagel + ljusstake".

Jag kom tillslut fram till att den ljusstaken jag har, troligen inte är en äkta nagelljusstake. Den är trebent - ja, check! och modulär - check!, men så har den inte gjord i samma material (finns i förkromad metall eller i mässing) och formspråket är inte lika välarbetat. Nagelljusstakarna är i Bauhausstil, medan min ljusstake har enklare, mer skandinaviska linjer (misstänker Dansk..?). Se bilderna i inlägget: Stapelbara ljusstakar-rymdraketer

Tillbaka till paketet jag öppnade idag. Som ni säkert har anat, innehöll det en uppsättning nagelljusstakar (föll pladsk såklart ;-) Det fick räcka med 3 moduler, ja till att börja med... Jag hittade dem via tyska Ebay (ebay.de) men det säljs i Sverige med, på t.ex. Tradera och auktionshusen. Det blev billigare att handla från Tyskland (inkl frakt ca 400Kr) och kändes lite mer värt att köpa ljusstakar som ligger i originallådan.


Det finns ju en oändlig mängd varianter på dessa ljusstakar, men som ni ser på bilderna har jag varianten med modellbeteckning S22. Enligt säljaren är de tillverkade under tidigt 1970-tal, men jag vet tyvärr inte själv hur man ser/avgör när de är tillverkade på 1960-talet eller om de är en senare produktion. Det vore kul att veta.

En annnan sak jag undrar över är märkningen på ljusstakarna. Mina ljusstakar är intygade att vara orginal, men har olika siffernumrering. Tyskan som sålde ljusstakarna antog att det är produktionsnummer, vilket jag också tror. Den ena ljusstaken är märkt med "4" och den andra med "2" (märkningen sitter under ljusstakens ena fot). Den tredje ljusstaken är helt omärkt (vad jag kan se), men har istället en fördjupning under varje fot. ....hm, har det varit byte av gjutform i fabriken eller har jag trots allt fått med en kopia i paketet? Är det någon som vet något får ni gärna skriva en rad, tack.

Lite info om Nagelljusstaken:
Design: Ceasar Stoffi och Fritz Nagel 1960
Tillverkare: BMF (Bayerische Metallfabrik) /Nagel, Tyskland
Modulär tripode


Ps. Lite långt inlägg, men är nördigt löjlig o nöjd.... Nu står de på min skänk hemma =)

Keramik i sgraffitoteknik

Jag har länge varit förtjust i en bordslampa i keramik som min moster äger. Den ser ut att vara en av de klassiska från Tilgmans keramik av Marian Zawadsky med signeratur "MAZ" eller "Marian", men jag har aldrig lyft på den och kikat under (har varit förtjust i smyg.) .. Min moster har haft sin länge.., säkert tillverkad på 1950-talet (läser att tekniken infördes 1953 på Tilgmans då Marian anställdes) ... Se bild på liknande lampor (bilden är lånad av Lauritz.com) som är tillverkade på början av 1960-talet.


Nu har jag kommit över något liknande. En vas gjord med samma teknik (sgraffito) från Alm´s keramik i Göteborg, signerad V.77 och L med en krona över (se bild). Misstänker att konstnären är Edit von Löwenhielm. Kanske är det en hjälm och inte en krona över L:et..?

Som ni ser föreställer motivet en flicka och tulpaner (vilket är mer jag) och liknar lite ett verk jag har sett av Ninnie Forsgren. Har nu lyckats lista ut att de båda arbetade ihop på Alm´s under 1960-61 och kanske är det så att de inspirerades av varann..? Ninnie Forsgren´s alster är signerade med NIE eller Ninnie.   

Ps. Min vas är tyvärr lite naggad i kanten, men å andra sidan var den ju billig just därför.. =) 


Om du undrar över signaturer mm, här är en riktig bibel: Signaturer.se och hittar du inte svaren på den sidan så har de samlat en bra länksida..