onsdag 26 augusti 2009

Textilstaden Alingsås

Livet faller sig som det brukar... Man tror att man är på villovägar, tar en krokig omväg eller åtminstone att man är bra försenad, men så plötsligt står man framför en vägskylt (läs: tecken) och man vet att man är på rätt väg..

När jag började mitt arbete i Alingsås som ekonom hade jag ingen aning om vilka möjligheter staden gömde (mer än arbetsmässigt och att de är bra på potatis här i trakterna). Men allteftersom dyker subtila tecken upp i min väg som får mig att svänga vänster eller höger och ta en liten avstickare för att upptäcka att mycket i Alingsås knyter an till mitt klädintresse…

Det visade sig att det har gått mig helt förbi att Alingsås är en gammal textilstad, där man förr tillverkade bl.a. bomullstyger på Almedals, kostymer på Kabom. Tänka sig att min gamla favobyxa ur mammas garderob, ”Alla stjärtars byxa”, kommer från det Alingsåsbaserade företaget Martinette.
I efterdyningarna av textilindustrins kölvatten hittar jag en guldgruva i form av hela garderober från kända designers och genom mitt arbete, kontakter till Alingsåsare som gärna vill sälja kläder till mig.

Bläddrade i Alingsås tidning häromdagen (en sporadisk handling en sömnig morgon) ..och där, mitt på sidan av höstens kursutbud, läser jag: ”Svenska textildesigners”, en kurs av Kristina Wadensten som förmedlar sin kunskap i ett urval av Svenska textildesigners och deras historia och teknik. Ringde direkt och var givetvis en av de först anmälda..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar