tisdag 4 januari 2011

Stapelbara ljusstakar, lysande rymdraketer...

De här häftiga ljusstakarna sprang jag på för flera år sedan på en loppmarknad i södra sverige. Liknande modeller har nytillverkats och sålts i Sverige under senare år, men just dessa känns som ett orginal. Någon som vet/kan bekräfta?

Jag har sökt efter svar på vad detta är för ljusstakar, men det går trögt så tänkte att detta var ett bra sätt att få svar på frågan. Vill gärna veta designer och årtal, tillverkare, i vilket land mm...

Ljusstakarna är helgjutna i lättmetall och målade i svart. De är avsedda för små ljus, med 4st ljushållare. I mitten, underill finns en tapp som passar i samtliga ljushållare och ger funktionen och möjligheten att stapla ljusstakarna på flera olika sätt (se nedan). De liknar en raket i formen så misstänker att de är designade under "rymdromantiken" på 1960-talet.2 kommentarer:

  1. dessa är ju grymma!!

    Kan det vara någon Nagelljusstake eller så. De finns iaf i silver och är lite mer runda i formerna men kanske har nåt samband? Ingen aning igentligen..

    Du gjorde nog ett fynd iaf =)

    SvaraRadera
  2. ..Nu har jag kikat på "nagelljusstakar" hela förmiddagen :-)) ..ja, de påminner verkligen om dem. Kanske är det en kopia jag har? En scandinavisk kopia av det tyska orginalet (Design Ceasar Stoffi & Fritz Nagel, BMF (Bayerische Metall Fabrik)i Nagel, Tyskland 1960-tal) ..hm mystiken tätnar

    SvaraRadera