söndag 20 mars 2011

Big in Japan?

Börjar med en liten kortserie om saker hemifrån, som jag är nostalgisk över. Först ut blir vårt vardagsporslin.

Som barn av 70-talet åt jag min första spagetti och köttfärssås på porslinet "Stina". Som liten, var det en glad servis att se dag ut och dag in.. Jag vet inte om jag åt mer för det, utan var ganska kinkig med maten. Just köttfärssås var väl det enda som var riktigt gott, men det var inte mammas som gällde, utan Findus på burk. Ja, stackars min mamma.

För att återgå till "Stina" så kan jag tala om att jag nu ångrar mig bittert, som inte ville ha henne när hon var till utskänks inom familjen.. Tror minnsann att min bror fick henne eller så blev hon slängd någon gång efter 80-talet =(? Surfade runt lite precis och ser att man betalar stora pengar för bättre begagnade servisdelar idag. Jag hade nog själv behållt dem, hellre än att sälja, och ätit glatt på dem igen.. Mest av ren nostalgi, och så kanske för att just orange är min favoritfärg.

Tyckte det var roligt när jag fick se Stina på en Japansk sälj-sida...


Men kanske är det som titeln på det här inlägget säger. Att Stina är stor i Japan? Vore inte konstigt ändå, eftersom Japanerna verkar tycka om svensk och skandinavisk design.


Om servisen "Stina":  Tillverkad av Gefle porslinsfabrik med dekor av Helmer Ringström, design år 1972.

Efter att vi hade ätit klart på Stina blev hon ersatt av Isolde, som var en mindre glad servis. Isolde är tillverkad av Rörstand med dekor av Jacqueline Lynd 1976-85. En bild lägger jag upp på henne, men Isolde som vardagsporslin är en annan historia...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar