fredag 20 januari 2012

Den gamla dalslandsstugan

..det visade sig bli en helt oplanerad följetong med sakletande bland de Dalsländska gårdarna..

Från köpmansdisken i mina vänners garage bar det raskt vidare till deras vän Annelie som bor i närheten och vars dalslandsstuga har dragit sin sista suck. Jag är ju ingen vän av rivningar, avskyr det närmare bestämt, men här börjar det bli tvunget av ren olycksrisk och Annelie vill tömma ur stugan på saker innan tiden är försen..

Annelie berättar: ..."då jag kom in i bilden och köpte loss gården där stugan står, hade det redan gått för långt. Stugans tak var redan då insjunken och stockarna som utgör grundstommen, började ge efter"..

Nu några år senare är bilden som möter oss sorglig (jag tog inga foton på stugan, men ska försöka återge i ord): En traditionell dalslandsstuga i två våningar, smal och hög. En fasad av gisten träplank, trägrå utav frånvaron av faluröd färg.. Ett hål i ena väggsidan utgör ett gapande sår, där stommens murkna stockar gör sig synliga och påminner oss om husets ålder.. Taket är illavarslande insjunket och utan räddning... Vi går runt huset och över en liten spång, in genom gamla slitna dubbeldörrar som står på vid gavel i alla väder..

Väl inne möter oss en villervalla av gamla prylar och vi kommer på bättre tankar och glömmer husets förfall för en stund. Fina gamla flaskor, en bok om fruktkonservering, en gammal skrivbordslåda, en skurtrasa i originalförpackning, liksom handstöpta ljus också i sina originalförpackningar.. Inga stora saker, men det gav mig glädje att få "rädda" dem.. Jag räddade också ett gammalt handfat med vacker kran, 4st trädgårdsstolar och en informationsskylt troligen från en fd affär.

I vår, när det är lite varmare (för idag var det hemskt råkallt i det gamla huset) skall vi få komma tillbaka och rädda det sista innan huset rivs för gott; Ett antal gamla dörrar (inkl pardörrarna) och allt det som visst finns på övervåningen, men som vi inte fick lov att se idag för hon vågade inte släppa upp oss där.. lite rasrisk kanske ;/ ..åh, längtar till skattjakten i vår :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar